Αρχική     Προφίλ     Υπηρεσίες     Επικοινωνία    

Νατάσσα Καραχάλιου Κλινική Ψυχολόγος

Εκπαίδευση

Natassa Karachaliou Ξεκίνησε τις σπουδές της στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού τότε Βερολίνου, και ολοκλήρωσε αυτές τις σπουδές με μια έρευνα πάνω στα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Στη συνέχεια έκανε εξειδίκευση στην Παιγνιοθεραπεία (Play- therapy) και στην Ψυχοθεραπεία Εφήβων, ενώ είχε ήδη κάνει την πρακτική της σε Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βερολίνου, πάνω σε παιδιά και σε εφήβους.

Αργότερα, ξεκίνησε και δεύτερη ειδικότητα πάνω στη Gestalt Therapy (μορφολογική θεραπεία) για ενήλικες, που διήρκησε τέσσερα χρόνια, στο Heel Institute στο Βερολίνο. Μετά τις σπουδές της στο Heel Institute, ασχολήθηκε και με άλλες βασικές κατευθύνσεις, όπως η ψυχανάλυση, η οικογενειακή θεραπεία, η γνωσιακή θεραπεία, η συστημική θεραπεία, και η συμβουλευτική ζεύγους και γονέων.

Το 1992 απέκτησε τον τίτλο της Πιστοποιημένης Κλινικής Ψυχολόγου και Ψυχοθεραπεύτριας, κερδίζοντας έτσι την είσοδό της ως επίσημο μέλος στον αναγνωρισμένο σύλλογο για όλη τη Γερμανία, δηλαδή στον Επαγγελματικό Σύνδεσμο Γερμανών Ψυχολόγων (BDP) – Γερμανική Ακαδημία Ψυχολόγων, καταφέρνοντας με τις εμπεριστατωμένες γνώσεις της και τη χρόνια εμπειρία της να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην άμεση θεραπεία ασθενών, και αποκτώντας έτσι μια θέση μέσα στις Κλινικές Ψυχολόγους του Γερμανικού Κράτους.

Το 2016 απέκτησε τον επίσημο τίτλο “Registered EuroPsy Psychologist”, μια Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση στην Ψυχολογία, μέσω του European Federation of PsychologistsAssociations (EFPA), όντας έτσι ικανή να εργαστεί ως αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη Κλινική Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια σε όλη την Ευρώπη.

Με αυτές τις γνώσεις που έχει αποκτήσει, την πιστοποίησή της ως Κλινικής Ψυχολόγου και Ψυχοθεραπεύτριας, καθώς και τη χρόνια εμπειρία της, μπορεί να προσφέρει μια σύνθετη ψυχοθεραπεία, συνδυάζοντας κατοχυρωμένες τεχνικές και μεθόδους που είναι αποδεδειγμένο ότι λειτουργούν, προσαρμόζοντάς τες αναλόγως με το άτομο και το πρόβλημα που έχει. Οι δύο ειδικότητες προσδίδουν μια πιο ευρεία οπτική πάνω στις δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι ενήλικες ή τα παιδιά που αναλαμβάνει ένας Ψυχολόγος.

Επαγγελματική Εμπειρία:

Αρχικά, το 1983 ξεκίνησε την πρακτική της στην Πανεπιστημιακή Κλινική Charlottenburg, στο Βερολίνο. Αργότερα, εργάστηκε και ως Ειδική Συνεργάτης στον Τομέα των Ψυχοσωματικών Διαταραχών και Εξειδικευμένης ατομικής Συμβουλευτικής, στο Διακονικό Ίδρυμα Βερολίνου, Τμήμα Ψυχολογικής Συμβουλευτικής με το Πρόγραμμα «Το Σπίτι». Παράλληλα, εργάστηκε στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας του Κρατιδίου του Βερολίνου, κάνοντας ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά και σε εφήβους με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), καθώς και συμβουλευτική στους γονείς των παιδιών αυτών.

Από το 1988 έως το 1996, και έχοντας αποκτήσει τον τίτλο της Κλινικής Ψυχολόγου και Ψυχοθεραπεύτριας, εργάστηκε στο Διακονικό Ίδρυμα Βερολίνου (Diakonisches Werk) ως Επιβλέπων Ψυχολόγος (Supervisor) στους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Κοινωνικούς Παιδαγωγούς, κάνοντας Ψυχολογική Συμβουλευτική σε Έλληνες, τόσο σε ατομική όσο και σε ομαδική ψυχοθεραπεία.

Παράλληλα, από το 1988 έως το 1996 εργάστηκε και στην Πανεπιστημιακή Κλινική Charlottenburg, στην Ένωση Ψυχοθεραπευτών του Kreuzberg (Βερολίνο) ως Παιδοψυχοθεραπεύτρια, ώστε με τις γνώσεις της πάνω στη Παιγνιοθεραπεία και ιδιαίτερα μέσα από το παιχνίδι, να επιτύχει τη θεραπεία των παιδιών.

Από το 1996 μέχρι και σήμερα διατηρεί δικό της γραφείο, αναλαμβάνοντας παιδιά, εφήβους και ενήλικες με κάθε είδους πρόβλημα ή διαταραχή, ως Κλινική Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια στην Κόρινθο. Επιπλέον, από το 1997 έως το 2004, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ήταν Συντονίστρια Ψυχολόγος της περιοχής της Κορινθίας, λειτουργώντας, μέσω του Προγράμματος της Ε.Ε. και του Υπουργείου Παιδείας “Ενσωμάτωση των Τσιγγανοπαίδων στο Εκπαιδευτικό Σύστημα, ως Επόπτρια (Supervisor) στα σχολεία και στους δασκάλους.

Θέλοντας να είναι σε εγρήγορση και να έχει στενή επαφή με τις εξελίξεις της επικαιρότητας, από το 1996 έως και σήμερα συμμετέχει σε workshops, σεμινάρια, συνέδρια, και διαλέξεις πάνω στο αντικείμενό της.

Ενδεικτικά, μερικά από αυτά που ήταν εισηγήτρια ή έχει παρακολουθήσει είναι:

Φιλοσοφία
Μετά από δεκατέσσερα χρόνια σπουδών, εκ των οποίων τα δύο ήταν και ψυχοπαθολογία, προσφέρεται μια σύνθετη ψυχοθεραπεία που είναι εξειδικευμένη και προσωποποιημένη, αναλόγως με το άτομο που αναλαμβάνει ως Κλινική Ψυχολόγος. Τα συμπτώματα και τα βιώματα, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, είναι και αυτά που καθορίζουν τη διαγνωστική διαδικασία, καθώς γίνεται μια εμπεριστατωμένη διερεύνηση των νοητικών, συναισθηματικών, οικογενειακών, και διαπροσωπικών λειτουργιών της προσωπικότητας του ατόμου.

Ωστόσο, χρειάζεται ισχυρή θέληση και θάρρος για να αλλάξουμε κάποιες παγιωμένες δυσλειτουργικές αντιλήψεις που μας κρατούν πίσω και μας ταλαιπωρούν. Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας δεν αναδεικνύει μόνο τις δυσλειτουργίες του κάθε ανθρώπου, αλλά και τις υγιείς πλευρές της προσωπικότητάς του, τις οποίες χρειάζεται να ενδυναμώσουμε. Ο κατάλληλος Ψυχολόγος προσεγγίζει την προσωπικότητα ως μια σύνθετη έννοια που εκφράζεται ποικιλοτρόπως, και βασίζει την επιλογή της ψυχοθεραπείας ανάλογα με τα βιώματα και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει το κάθε άτομο.

Μέσω της ψυχοθεραπείας, το άτομο έχει την ευκαιρία να διευρύνει τους ορίζοντές του. Πρόκειται για μια διαδικασία που χρειάζεται να περάσει κάποιος, εάν θέλει να βοηθηθεί στο να ανακαλύψει κι άλλες πτυχές του εαυτού του, που θα τον ωθήσουν να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα θέματά του. Κάθε άτομο που αποφασίζει να μπει στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, χρειάζεται πρωτίστως να έχει τη θέληση να το κάνει, δηλαδή να θέλει να εισέλθει σε μια διαδικασία αλλαγής.

Μέσα από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, και σε συνεργασία με τον Ψυχολόγο, ανακαλύπτεις μια νέα οπτική της πραγματικότητας σου. Η συνειδητοποίηση των παγιωμένων αντιλήψεων και προκαταλήψεων σε οδηγούν σε μια αλλαγή που θα βελτιώσει την καθημερινότητα σου. Η σωστή οριοθέτηση, η προσβασιμότητα, και οι τεχνικές και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, σε βοηθούν να αποδομήσεις πολλά από αυτά που ήξερες μέχρι τώρα, και κυρίως να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αρχή.

Εάν είσαι έτοιμος να αναθεωρήσεις, να εξελιχθείς, να ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι της αλλαγής, να θεραπεύσεις τις όποιες δυσλειτουργικές συμπεριφορές σου, να αντιμετωπίσεις τα προβλήματά σου, και να χτίσεις μια νέα καθημερινότητα, τότε μέσω της ψυχοθεραπείας μπορείς να τα καταφέρεις. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα εσωτερικό ταξίδι που μπορεί να μας χαρίσει το θάρρος να ανοίξουμε πανιά για την Ιθάκη μας, τη λυτρωτική αλλαγή προς τον καλύτερο εαυτό μας και την αυτοπραγμάτωση. Εμπιστεύσου τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, και ξεκίνα το δικό σου ταξίδι της αυτοβελτίωσης σήμερα.